Teraz jest N wrz 05, 2010 11:03 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Playlista- filmy
PostNapisane: So kwi 17, 2010 8:37 pm 

U mnie zakupiony niedawno American History X. Jako że fabułę już znałem, przy tym podejściu do filmu bardziej skupiłem się na grze aktorów i reżyserii. Bardzo spodobały mi się najazdy kamery(nie wiem jak to się fachowo nazywa), bardzo fajnie wygląda, gdy kamera podąża za bohaterem(coś a la film dokumentalny). Świetnym patentem jest wprowadzenie ujęć czarno-białych. Co do aktorów, oczywiście Norton kolokwialnie mówiąc ryje beret. Jego mimika, zachowania, kreowanie postaci i zmiana charakterologiczna bohatera są ukazane wręcz mistrzowsko. Jak dla mnie aktor numer jeden w swoim przedziale wiekowym. Reszta jest przy nim tylko tłem, jednak nie ma w filmie aktorów, do których można by się o coś przyczepić.
Świetny film.

Tytuł: Re: Playlista- filmy
PostNapisane: Wt cze 08, 2010 9:47 am 

W ramach nadrabiania zaległości: "From Hell - Z Piekła Rodem" czyli Johny Depp na tropie Kuby Rozpruwacza. Parę dziur w scenariuszu by się znalazło ale sama intryga i wyjaśnienie motywacji słynnego mordercy ciekawe. Choć dla mnie osobiście
Spoiler:
Niemniej polecam. Film momentami brutalny więc przestrzegam na wypadek gdy chcielibyście na seans zaprosić płeć piękna.

PostNapisane: Wt cze 08, 2010 4:22 pm 

Wszystko co kocham - jak na polskie warunki bardzo dobry film, ale nie niesamowity. Wszyscy zachwycają się grą "młodego" pokolenia aktorów, ale dla mnie nie jest to jakiś niesamowity warsztat. Niektóre sceny i dialogi były lekko sztuczne. Zdjęcia i charakteryzacja to największe plusy całego filmu. Można poczuć ducha tamtych lat, bez stosowania tylko i wyłącznie "odkoloryzowanych" filtrów. Ogólnie polecam.

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 8:06 pm 

Wiadomości bez cenzury - Onion movie

Po raz kolejny, jedna z lepszych komedii ostatnich lat. Niektóre skecze śmieszą pomimo oglądania ich któryś raz z rzędu.

PostNapisane: Cz cze 17, 2010 9:10 pm 

Pozdrowienia z Paryża - nie wiem czy ktoś robi sobie ze mnie żarty mówiąc, że to jest dobry film. Powiem jedno, dno i wodorosty. Współczesna wersja filmów z Jackie Chanem z masą zwolnionego tempa i beznadziejnych ujęć i zbliżeń na bronie i łuski po kulach. Jedyny plus to piękna Kasia Smutniak ;) Nie polecam! Nie kupujcie tego NIGDY!

PostNapisane: Pt cze 18, 2010 12:27 pm 

Prawo Zemsty (Law Abinding Citizen) - zachwalany pod niebiosa przez znajomych dupy mi nie urwał. Chyba mi tyle naopowiadali, że oczekiwania były zbyt wielkie ale
Spoiler:

Tak czy inaczej standardowa historia o zemście za śmierć bliskich z nieco innej strony i z kilkoma elementami zaskoczenia daje radę. Solidne 6/10.

PostNapisane: N cze 27, 2010 10:25 pm 

Mi się tam From Paris with Love podobało i chyba sobie na BR sprawię.

PostNapisane: Pn cze 28, 2010 9:43 am 

Mexx napisał(a):
Mi się tam From Paris with Love podobało i chyba sobie na BR sprawię.

Najbardziej idiotycznym momentem tego filmu był Rosjanin, który nie potrafi mówić po rosyjsku. Zamiast "spasiba" wymyślił jakieś "podziękowajus" :shock:

PostNapisane: Pt lip 09, 2010 7:15 am 

a ja obejrzalem 5 wersji Blade Runnera dzien po dniu.
i cholera... wszystkie mi sie podobaly, pomimo roznic (czasami jedynie kosmetycznych, a czasami zmieniajacych calosc percepcji). nie potrafilbym powiedziec, ktora jest ta naj. zeby bylo smieszniej - gdybym mial kolejne 5 wersji tego filmu, to dalej mialbym ochote ogladac kolejne... kolejne... zamiast tego zaczalem wczoraj czytac "Do androids dream of electric sheep?" ;)

do tego jakis czas temu w koncu obejrzalem Ziemie Obiecana. genialny film, kazdy powinien obejrzec. teraz szukam czas, zeby wziac sie jeszcze za Popiol i Diament - ogladalem w liceum (nasza psorka od polskiego wyszla z zalozenia, ze lektury i tak nikt nie przeczyta, wiec nam puscila film w ramach doksztalcania), ale jak to w liceum - film wtedy do mnie nie trafil za bardzo.

PostNapisane: Śr sie 11, 2010 1:26 pm 

Fish Tank - najlepszy film brytyjski od lat?

nie wiem, nie oglądam aż tyle tamtejszych filmów, jednak przyznam, że daje radę. Jeden motyw był zbyt oczywisty (facet matki głównej bohaterki), drugi zbyt naciągany (taniec), ale i tak warto zobaczyć.

PostNapisane: Śr sie 11, 2010 5:13 pm 

Z brytyjskich to ostatnio na DVD wyszło "Unmade Beds". Jeszcze nie oglądałem, ale mam wypożyczone. w nocy obejrzę i napisze czy dobry.

PostNapisane: Cz sie 12, 2010 10:50 am 

deusz napisał(a):
Z brytyjskich to ostatnio na DVD wyszło "Unmade Beds". Jeszcze nie oglądałem, ale mam wypożyczone. w nocy obejrzę i napisze czy dobry.

Bardzo dobry. Taki niesamowicie indiesowy, z cudownym, dusznym klimatem. Ja wyszedłem z kina zachwycony.

Ja ostatnio, zainspirowany Incepcją, sięgnąłem po Prestiż. O ile w Incepcji zauroczyła mnie sama idea, tak w Prestiżu zakochałem się w klimacie. Fajnie zrealizowany film, szkoda trochę, że Nolan znowu wyłożył się na szczegółach, które tworzą nieścisłości, no ale trudno. Nie można mieć wszystkiego ; )

PostNapisane: Cz sie 12, 2010 1:30 pm 

Did you hear about Morgans? - unikac. mielismy z moja lepsza polowa ochote na jakas komedie romantyczna i to byl blad. cos koszmarnego, glupiego i kompletnie niesmiesznego.

Sherlock Holmes - fajny, choc czasami mialem problem ze zrozumieniem co do mnie mowia z ekranu przez akcent Downey'a Jr. - ale ogolnie bez zachwytow. z tym, ze ja w podstawowce kochalem powiesci o dedukujacym detektywie i jego druhu, doktorze.

Men who stared at goats - to z kolei podobalo mi sie bardzo. nie podobala mi sie jedynie koncowka (juz po powrocie do USA). ale obejrzec IMO warto.

to powyzej to na BD, a w kinie obejrzalem w koncu Inception. duzo lepsze niz sie spodziewalem po tym rezyserze (Batmany kompletnie zepsuly jego reputacje w moich oczach). sporo rzeczy, do ktorych mozna by sie przyczepic, ale nie zaluje poswieconego czasu.

PostNapisane: Cz sie 12, 2010 3:13 pm 

"Unmade Beds" obejżane. Dobry, europejski film który na pewno warto zobaczyć. Historia mnie trochę nie wciągnęła bo to nie moje klimaty. Mimo to nie żałuje 7zł ;)
Drugim filmem z dzisiejszej nocy Edge of Darkness i tej produkcji nie polecam. Niby taka typowa amerykańska sensacja, ale tak przewidywalna, że aż szkoda oglądać ją do do końca. Policjant (Mel Gibson) kojarzył fakty i dowody dużo później niż ja. Zdecydowanie nie chciałbym mieć tak ułomnych stróżów prawa w Polsce.

PostNapisane: So sie 28, 2010 8:21 pm 

Sialala napisał(a):
to powyzej to na BD, a w kinie obejrzalem w koncu Inception. duzo lepsze niz sie spodziewalem po tym rezyserze (Batmany kompletnie zepsuly jego reputacje w moich oczach). sporo rzeczy, do ktorych mozna by sie przyczepic, ale nie zaluje poswieconego czasu.

Ja też wreszcie dotarłem do kina i szczerze polecam. Co do scenariusza to wiadomo, niektóre fora przegrzewają się od wojen na interpretacje. Ale film jest też spektakularny i co ważne każda taka scena ma uzasadnienie w scenariuszu. Znakomicie się bawiłem, na takie filmy warto wybrać się do kina.

Strefa czasowa: UTC + 1