Teraz jest N wrz 05, 2010 10:57 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Gry z ery 128-bitów
PostNapisane: So cze 05, 2010 11:17 pm 

Czyli Dreamcast, Gamecube, PS2 i Xbox - Czyli przedstawiciele chyba najlepszej dekady w dziejach gier :)
Co prawda PS2 jeszcze żyje, ale co to za życie... jakie były wasze ulubione gry z tej generacji, co polecacie, do czego byście chcieli wrócić, z czym byście chcieli się zapoznać?
Ja sam mam około 40 tutułów na samo PS2 w kolekcji, a planuję kolejne gry zakupić, m.in. We Love Katamari powinno wylądować niedługo u rodziny w Polsce i grzecznie czekać na odbiór :) Kupka wstydu rośnie z każdym dniem, w pokoju stoi też PS3, a ja i tak wolę pograć na 15-calowym ekraniku...

Wczoraj przyszła do mnie Valkyrie Profile 2 i jestem zakochany - ta gra ma cudowny system, ostatni raz tak dobrze grindowało mi się w FFXIII i w The world Ends With You. Dla przeciwwagi zapoznałem się też z Dragon Questem 8 - gra z mechaniką SNESa w nowoczesnej (jak na grę z przed 4 lat) oprawie. (Swoją drogą oddam Tekkena 5 i Kingdom Hearts w platynie za instrukcję z tej gry, ktoś chętny?)

Czaję się też na Suikodena i Castlevanie - może ktoś polecić którąś z części?

Tytuł: Re: Gry z ery 128-bitów
PostNapisane: So cze 05, 2010 11:33 pm 

Ta generacja mnie całkowicie ominęła. Po PSX przerzuciłem się na pecetowe granie praktycznie do czasu premiery X360. Także tym chętnie poczytam o tym co przegapiłem, zwłaszcza jeśli chodzi o konsole segi i nintendo :)

PostNapisane: N cze 06, 2010 12:05 am 

Ponieważ sprzęty pojawiały się u mnie w odwrotnym porządku chronologicznym (PS3 -> PSP -> PS2), przygodę z minioną generacją mam jeszcze przed sobą. Trochę się namęczyłem, żeby zdobyć niektóre gry na PS2, ale się udało. Niestety co u innych jest kupką wstydu, u mnie funkcjonuje jako "szafka wstydu". Wychodzi, że jestem bardziej kolekcjonerem niż graczem, bo z wielkich hitów ukończyłem jedynie "God of War". Przydałby się jakiś czasoprzedłużacz. ;) Przykre, że i obecna generacja ma we wspomnianej szafce swoją półkę...

PostNapisane: N cze 06, 2010 12:23 am 

tom_dzi, mam dokładnie to samo, wpadłem po uszy i bardziej się skupiłem na kupowaniu czy oglądaniu wideo-recenzji... niż na samym graniu. Ostatnio kupiłem chyba z 6 RPGów, wszystkie są pozaczynane na 3-4 godziny i leżą, jedynie Rogue Galaxy mnie przyciągnął na dłużej, ale boss jest trudny, mam podlevelować i dałem sobie spokój na razie. Zaczyna to przypominać syndrom pirata, co to ma za dużo gier do grania, niestety.
No, z tych 40 gier skończyłem jakieś 18, z czego parę to gry takie jak Virtua Fighter, Tekken czy podobne, których się skończyć za bardzo nie da ;)
Teraz poluję na Shin Megami Tensei: Lucifer's Call, gra ma nieziemski klimat, ale kosztuje straszne pieniądze, chyba tyle co używane MGS3: Subsistence. Ale będę kupował na pewno, to zbyt dobra gra żeby ją od tak przegapić :)
Do tego rozglądam się za God Handem i Killer 7, to moje priorytety na tą chwilę :)

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 12:17 pm 

cóż - dla mnie to najlepsza generacja sprzętów, mogąca śmiało stanąć do walki z reprezentacją psx-saturn-n64 nawet pomimo natchnionego squaresoftu, który wyniósł szaraczka na piedestał a potem poszedł uprawiać samogwałty z enixem.

podstawa na 128 bitach to przygody Sly'a, Ratcheta i JAKa, przygody Księcia Persji, Burnouty, SSXy i Beyond Good & Evil... oraz kochane-cudowne Katamari. Od tego bym zaczął... a potem zaczął odkrywać jakieś 160 gier godnych uwagi, niemal-must-have'ów (ach Wind Waker, ach Panzer Dragoon Orta, ach Shenmue).

jeden topic to stanowczo za mało by pomieścić tego typu osobistości ;)

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 1:20 pm 

Cascad napisał(a):
Beyond Good & Evil...

To była świetna gra z mega klimatem. Szkoda, że tyle czasu czekamy na drugą część.

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 1:53 pm 

Była fajna, ale nie do końca rozumiem te peany pochwalne.

PostNapisane: So lip 17, 2010 3:08 am 

Za co? Za świetne kreacje, za dobre naśladowanie Zeldy za ciekawy świat i potencjał.
Peany peanami, bo i ja się sparzyłem na wychwalanych "perełkach" (KH2...), ale BG&E to naprawde fajna gra, jeden z ostatnich przedstawicieli ubisoftu w formie.

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 1:20 am 

igor napisał(a):
Teraz poluję na Shin Megami Tensei: Lucifer's Call, gra ma nieziemski klimat, ale kosztuje straszne pieniądze, chyba tyle co używane MGS3: Subsistence.

nie przesadzaj - MGS3:S uzywka kosztowal mnie bodajze 30 (moze 40?) Euro, a SMT:Lucifer's Call mozna nowke dostac za 25 Euro ;)

najlepsze gry z tego okresu? nie liczac GT4 ;) to na pewno ICO i Shadow of the Colossus. potem MGSy - z czego uwazam, ze dwojka byla lepsza przygoda niz trojka. bardzo, ale to bardzo mi sie podobaly tez platformowki Jak&Daxter i seria Sly.
do tego ta generacja to pilka nozna od Konami - Pro Evolution Soccer.

no i wisienka na torcie, czyli REZ.

co ciekawe - ta generacja kompletnie jest pozbawiona w mojej pamieci gier FPS - gralem niby w Killzone'a pierwszego i nawet w Half Life'a na PS2, ale te gry to jakas nisza dla mnie byla, bez ktorej bym nic nie stracil.

no i jak moglem zapomniec o DMC!!!

i jeszcze Killer7... i Frequency/Amplitude... i Silent Hille... i Projecty Zero... i pierwsze plastikowe gitary...

o moim przywiazaniu do tych gier chyba najlepiej swiadczy fakt, ze mam polke, na ktorej jest ponad 100 gier z PS2 i zadnej nie oddam nawet za duze pieniadze.

PostNapisane: Pn lip 19, 2010 10:50 am 

Ja tak tylko w kwestii formalnej... to byla era 8 bitow, nie 128 bitow...;)

PostNapisane: Pt lip 23, 2010 4:37 pm 

Gdzie dorwałeś Sialala SMT za 25 euro nówkę? Za tyle to ja wylicytowałem używkę na ibeju i to jeszcze nie w najlepszym stanie....

Podobnie jak subsistence - za tyle to nie widziałem. Daj cynk :)

Jeśli chodzi o FPSy - był HAlf Life i dopiero co odkryte (od wczoraj) Timesplitters - świetna strzelanka, w cholerę trybów, klimacik o dziwo - Quake'a. Był też Black ale mi się osobiście nie podobał. Prawda, FPSy na konsolach dopiero na PS3 i XO dostały skrzydeł.

Ja wpadłem w jakiś amok - mam koło 50 tytułów na półce i tylko gier przybywa. Ale ich i tak nie sprzedam :) Ave PS2!

PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 5:38 pm 

Ja z graniem zawsze byłem w plecy bo pecet zawsze za słaby aby nawet w tym 320x240 unieść grę. Na konsole poprzedniej generacji przesiadłem się dosyć późno. Mniej więcej dwa lata temu zakupiłem sobie PS2 za wynagrodzenie za pracę jako wychowawca kolonijny (mam na to papier). Dzięki Allegro dosyć szybko zakupiłem większość gier jakie chciałem (pierwsze trzy to Burnout 3: Takedown - szybko się od niego odbiłem, Black - Yeeeeeee! oraz Ratchet & Clank 1). Ze wszystkich w jakie do tej pory grałem (a nie grałem jeszcze we wszystkie jakie posiadam) najmilej wspominam wspominanego już Blacka. Killzone okazał się dla mnie mocno przereklamowany choć nigdy nie miałem ochoty się go pozbyć. Pierwsze Call of Duty (Finest Hour) na PS2 również mnie rozczarowało. Psychonauts chyba zabolało najbardziej. Po pierwsze kiepsko zoptymalizowane i często przycinało po drugie było w nim za dużo łażenia a za mało walki. Humor był genialny ale to za mało dla mnie. Prawdziwą rewolucją okazał się dla mnie SingStar. Po raz pierwszy miałem z nim styczność gdy wybrałem się ze znajomymi (dwiema) na konwent. Pół nocy prześpiewaliśmy. Po powrocie od razu zakupiłem bezprzewodowe mikrofony oraz dwie gry (Queen i Polskie hity).

Aha. Moja pełna (aktualna) kolekcja na PS2 to: Black, Call of Duty 1-3, CoD: WaW - Final Fronts, Incredibles: RotU, Killzone, Max Payne 1 & 2, MoH x 4, Ratchet & Clank x 4, Simpsonowie x 2, Spider-Man 1, TMNT x 2 oraz X-Men Legends 1

Na Pierwszego Xboxa zdecydowałem się już po zakupie 360-ki. Powodem była oczywiście bardzo słaba albo żadna wsteczna kompatybilność. Na dzień dzisiejszy zagrałem tylko w trzy gry na Pierwszego Klocka: Indiana Jones and the Emperor's Tomb (które nie powalało ale było bardzo przyjemne), Halo 1 w które grałem z kumplem na podzielonym ekranie, mniej więcej w połowie gry chciało nam się już rzygać od monotonii otoczenia i postawiliśmy na tej serii krzyżyk. Aktualnie gram w 007: Nightfire, które okazało się bardzo fajne i dużo lepsze niż pecetowe demo. Pod koniec ubiegłego tygodnia zakupiłem na allegro kilka gier na Kloca. Są to: 007 Everything or Nothing, Freedom Fighters, Golden Eye: Rogue Agent, Armed & Dangerous, 007 Agent Under Fire, Mercenaries, Psi Ops: The Mindgate Conspiracy oraz The Matrix: Path of Neo. Powinny zapewnić mi w przyszłości sporo zabawy.

Tak jeszcze przy okazji bo to w sumie te same czasy poznaję powoli epokę GBA dzięki zakupowi DS'a Lite. Duke Nukem Advance już za mną.

PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 6:46 pm 

igor napisał(a):
Gdzie dorwałeś Sialala SMT za 25 euro nówkę? Za tyle to ja wylicytowałem używkę na ibeju i to jeszcze nie w najlepszym stanie....

w GameStopie. najlepsze jest to, ze nikt tego nie kupuje ;)

Cytuj:
Podobnie jak subsistence - za tyle to nie widziałem. Daj cynk :)

to z kolei w Gamie. kiedys dosc dlugo krazylem wokol uzywki w GameStopie (byla za 45 Euro), ale w koncu nie kupilem i plulem sobie w brode - potem obiecalem sobie, ze jak tylko gdzies Subsistenca dorwe, to kupie, chocby kosztowal nawet 100 ;) no i kupilem za (znalazlem w miedzyczasie rachunek w pudelku z gra) za 40...

Cytuj:
Jeśli chodzi o FPSy - był HAlf Life i dopiero co odkryte (od wczoraj) Timesplitters - świetna strzelanka, w cholerę trybów, klimacik o dziwo - Quake'a. Był też Black ale mi się osobiście nie podobał. Prawda, FPSy na konsolach dopiero na PS3 i XO dostały skrzydeł.

TimeSplitters Future Perfect to byl najlepszy FPS na PS2. kropka. fabularnie i pod wzgledem humoru zawartego w grze zamiatal (pomaganie sobie samemu), do tego bronie, bronie, bronie!

Cytuj:
Ja wpadłem w jakiś amok - mam koło 50 tytułów na półce i tylko gier przybywa. Ale ich i tak nie sprzedam :) Ave PS2!

ja mam ponad 120 gier na PS2 ;) i zadnej nie sprzedam :D

PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 8:07 pm 

Cytuj:
Psychonauts chyba zabolało najbardziej. Po pierwsze kiepsko zoptymalizowane i często przycinało po drugie było w nim za dużo łażenia a za mało walki.

Przeciez to platformowka oO A wg mnie walka specjalnie udana nie byla. Zgodze sie co do optymalizacji, gra lubi chrupnac.

Sialala gdzie mieszkasz, juz tam jade :O Zeby nie kupowac takiej pysznej gry, to chyba tylko w Irlandii! Dzis bylem w Gamestopie i nie bylo niczego ciekawego, damn. U mnie juz sie wypala. Chyba ze kogos kusi Britney Dance Beat? :)

A Game'a nie mam niestety... szkoda, bo widze ze i tam mozna wyrwac fajne gierki... na Subsistenca choruje od dlugiego czasu... ale chyba bede musial z niego zrezygnowac, bo mam na liscie pare gier, ktore trzeba bedzie kupic a sa rzadkie.

A do kupienia mam:
Klonoa 2,
Dark Cloud 2 (w sumie jedynki nie mam tez),
Timepslitters 2
Splinter Cell Trilogy
Ace Combat 5
SSx Tricky i On Tour (spokojnie, mam najlepsiejsza 3ke na GC)
God Hand (koniecznie!)
Devil Summoner (40 euro to troche zaporowa cena, ale to SMT, ponfabojuje)
Yakuza 1 i 2
Grandia 2 (koniecznie!)
Zone of the Enders 2 (znow, 40 euro to troszke duzo)
czy Dirge of Cerberus (niby sredniak, ale lubilem w niego pykac, zepsula sie plytka) - przynajmniej 20 tytulow, a przeciez w Ameryce jest cala trylogia Xenosagi...

Skad na to wziac kase?

Sialala pochwal sie kolekcja, chyba trzeba bedzie zalozyc odpowiedni temat o naszych kolekcjach :)

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 10:17 pm 

igor napisał(a):
Sialala pochwal sie kolekcja, chyba trzeba bedzie zalozyc odpowiedni temat o naszych kolekcjach :)

chyba kiedys na forum Poly wrzucalem jakies fotki jeszcze zanim kupilem PS3 ;)
teraz (po przeprowadzce) to wiekszosc w pudle siedzi :(

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 10:55 pm 

juz zabralem sie za szukanie... ale na forum poly jest niezly bajzel. Jak kiedys znajdziesz fotki na kompie to sie podziel. :)
Ja sie jutro przeprowadzam, bedzie wlasny pokoj wiec i moze uda mi sie ladnie wystawic kolekcje na jakas polke... jeszcze z takimi podporkami byloby idealnie:
http://kotaku.com/5629055/these-portal- ... -a-success

Strefa czasowa: UTC + 1